Wat neem ik mee op kinderkamp?

Hieronder vind u een algemene bagagelijst voor het kinderkamp. Het kan zo zijn dat er vanwege een bepaald thema op kamp of andere activiteit om specifieke spullen gevraagd wordt die uw kind mee moet nemen. Als dit het geval is dan staat dit vermeld in de informatiebrief die u ruim voor aanvang van het kamp van ons ontvangt. Het is verstandig om de kleding en overige spullen van uw kind te voorzien van een label met daarop hun naam, zodat ze hun eigen spullen terug kunnen vinden en wij na kamp kunnen zorgen dat gevonden voorwerpen weer bij hun eigenaar terecht komen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u iets bent vergeten mee te geven aan uw kind, dat uw kind te weinig kleding mee heeft of dat er iets kapot gaat. In dat geval zullen wij noodzakelijke spullen aanschaffen en bij terugkomst met u verrekenen.

Slaapspullen

 • Een kwalitatief goed luchtbed of matje: tweepersoonsluchtbedden zijn niet toegestaan omdat we daar geen ruimte voor hebben in het kamphuis.
 • Een slaapzak: een dekbed van thuis is niet handig op kamp!
 • Een kussen
 • Pyjama/nachthemd
 • Knuffel

  Dit in een vuilniszak met je naam erop.
  Heeft u al een luchtbed in huis, check deze dan voorafgaand aan het kamp goed. Schaft u een nieuwe aan, investeer dan liever in een goed luchtbed i.p.v. een luchtbed van bijv. Action. Het komt regelmatig voor dat bij aanvang van het kamp of gedurende de eerste nachten veel goedkope luchtbedden lek zijn.

In een weekendtas of kleine koffer

 • Schoon ondergoed voor een week
 • Schone sokken voor een week
 • Lange en korte broeken
 • T-shirts, blouses
 • Een paar warme truien of vesten
 • Een zomerjack en een regenjas (evt. ook een regenbroek)
 • Setje kleding wat vies mag worden
 • Zwemkleding + badhanddoek
 • Handdoeken + washandjes
 • Badslippers
 • Stevige schoenen om mee te kunnen wandelen
 • Sportschoenen
 • Kaplaarzen (niet ter vervanging van schoenen om mee te wandelen!)
 • Toilettas met: tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, borstel en evt. verzorgende crème
 • Een plastic tas/waszak voor de vuile was

In een rugzak

 • Een lunchpakketje voor zaterdagmiddag in de bus
 • Iets lekkers voor in de bus
 • Portemonnee met zakgeld
 • Zaklamp
 • Adressenlijst en evt. postzegels voor kaarten of een brief
 • Medicijnen (indien van toepassing: medicatie ontvangen we graag gelabeld met naam bij vertrek van het kamp en zullen wij voor uw kind bewaren)

Medicijnen

Mocht uw kind gebruik maken van medicatie, dan horen we dit graag van tevoren. Dit kunt u aangeven in het aanmeldformulier. Medicijnen kunt u, verpakt en voorzien van de naam van uw kind, bij vertrek van het kamp inleveren bij de leiding. Er is altijd één iemand die er gedurende de week op toeziet dat uw kind zijn/haar medicijnen op tijd inneemt.

Bedplassen

Mocht er bij uw kind sprake zijn van bedplassen, informeert u ons dan alstublieft goed en volledig van tevoren. Dit kunt u aangeven bij het kopje 'Opmerkingen' in het aanmeldformulier. Wij verzoeken u in dit geval ook een extra slaapzak, pyjama en onderbroek mee te geven.

Vermoeidheid

Het is erg belangrijk dat uw kind uitgerust en met frisse energie op kamp gaat. Het komt soms voor dat kinderen moe op kamp gaan omdat ze net terug zijn van vakantie. Dat staat een goede start van het kamp, met allerlei nieuwe indrukken, voor hen in de weg. Wij adviseren u ervoor te zorgen dat uw kind de dagen voorafgaand aan kamp een goede nachtrust heeft. Natuurlijk kan het voorkomen dat uw kind door alle indrukken en spanning wat vermoeider is dan normaal. Hier zullen we rekening mee houden in ons programma en uw kind rust gunnen als hij/zij deze nodig heeft.

Heimwee

Het kan weleens voorkomen dat een kind heimwee heeft. We zijn er geen voorstander van dat er direct naar huis gebeld wordt en proberen het kind eerst gerust te stellen, te vermaken en te ondersteunen. Bij aanhoudende gevallen kan besloten worden dat het kind toch even naar huis mag bellen. We horen het graag van u als uw kind weleens eerder heimwee heeft gehad.

Zakgeld en snoep

Voor een week kamp zijn wij van mening dat €7,50 meer dan voldoende is. In onze kampwinkel verkopen we kaarten, postzegels en snoep en gedurende de week komen we ook wel een keer in het dorp. Natuurlijk kan het zo zijn dat uw kind ook van opa en oma of andere familieleden wat zakgeld krijgt, maar meer is echt niet nodig. Hetzelfde geldt voor snoep. We zien regelmatig kinderen mee op kamp gaan met rugtassen vol met snoep: dit is echt niet nodig. Gedurende de dag bieden we op meerdere momenten iets te drinken met iets lekkers (of gezonds!) aan. Natuurlijk hoort het erbij om op de heenreis in de bus wat te snoepen, maar we willen u vragen uw kind beperkt snoep mee te geven op kamp.

Om te voorkomen dat uw kind zijn/haar geld kwijtraakt halen we op de dag van vertrek, als we zijn aangekomen op de kamplocatie, de portemonnees op. Zodra ze iets kopen in de snoepwinkel kunnen ze hun geld hiervoor gebruiken.

Zorgplicht

Wij hebben een zorgplicht voor onze (jongste) deelnemers. We zorgen ervoor dat ze regelmatig douchen en zich goed wassen, en omdat we in de bossen zijn doen we dagelijks een tekencheck. Voor deze momenten zorgen we ervoor dat er altijd minimaal 2 stafleden (mannen bij jongens, vrouwen bij meisjes) aanwezig zijn. 

Wij handelen altijd direct als wij vermoeden dat een deelnemer medische zorg  nodig heeft. Mocht dit het geval zijn, dan wordt u door de coördinator van het kamp hierover geïnformeerd en op de hoogte gehouden. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal samen met ouders overlegd worden of een bezoek aan het kamp noodzakelijk is of het kind opgehaald kan worden.

Dure spullen

Waardevolle spullen zoals sieraden, horloges en kettinkjes worden op eigen verantwoordelijkheid meegenomen. Wat ons betreft: liever niet!
Smartphones, iPads, iPods, spelcomputers en overige technische spullen heb je niet nodig op kamp. We zijn een hele week buiten, hebben een vol programma en gaan veel samen doen. Op het kampterrein heb je geen bereik en je kunt je telefoon niet opladen.

Er worden door de leiding foto's en filmpjes gemaakt en selfies kun je bij hen aanvragen. Ook gaat er een muziekinstallatie mee dus verzoeknummertjes mag je altijd bij ons indienen!

Natte spullen

Soms hebben we pech met het weer en regent het veel tijdens onze kampweek. Het gebeurt regelmatig dat kinderen te weinig warme kleding bij zich hebben. Natte spullen drogen in een kamphuis helaas niet snel dus wees bij het inpakken alstublieft voorbereid op goed én op slecht weer.

Hoofdluis

De laatste jaren constateren wij regelmatig hoofdluis bij kinderen die op kamp zijn. Het is op kamp onbegonnen werk 'besmetting' tegen te gaan. Daarom vragen wij u uw kind(eren) in de week/weken voorafgaand aan kamp goed te controleren op hoofdluis en bij aantreffen hiervan daar de juiste maatregelen tegen te nemen. Graag vernemen wij voor vertrek of u met een behandeling tegen hoofdluis bezig bent (geweest).

Teken

Het komt regelmatig voor dat er kinderen zijn die een teek op lopen op het kamp. Opzich niet gek als we aan het spelen zijn in het bos en hoge gras. Teken gaan graag op warme plekjes zitten op het lichaam en bijten zich daar vast. Op het kinderkamp doen we dan ook elke avond een teken controle en als we een teek vinden verwijderen wij die gelijk met een speciale tekentang. Na het kamp krijgen de ouders altijd een briefje mee met de locatie waar de teek zat. Belangrijk is dan om op te letten of er hier geen rode cirkel of kring omheen ontstaat. In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. 

Meer informatie over teken vind je op de website van Thuisarts