Voor het eerst op tienerkamp

Misschien ben je al eens met SKT als deelnemer mee geweest op het kinderkamp. Dan weet je ongeveer wel hoe een SKT kamp eruit ziet. Maar misschien heb je wel van een vriendje of vriendinnetje, je buurjongen of buurmeisje of neefje of nichtje gehoord dat ze met SKT op kamp gaan. 
Als het jou leuk lijkt om ook mee te gaan, maar je nog niet zo goed weet wat je kunt verwachten omdat je nog niet eerder bent mee geweest, dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder proberen we je zo goed mogelijk een beeld te geven van hoe dat nou is, zo'n SKT tienerkamp!

Ook het tienerkamp gaat een week weg, van zaterdag tot en met zaterdag. We vertrekken vanaf Sociëteit Konneksjun (Wilgenplasplein 15) in Rotterdam.

De spelletjes die we op tienerkamp doen zijn veel hetzelfde als op kinderkamp, alleen zijn ze hier net iets moeilijker, uitdagender en verder weg van het kamphuis. Als we na onze fietstocht aankomen op het kampterrein hoeven we zelf niets meer op te bouwen: dat heeft de opbouwploeg al voor ons gedaan! Huh... opbouwen... opbouwploeg... slapen we niet in een kamphuis dan? Nee! Met tienerkamp slapen we in grote tenten op een veldje. Heerlijk de hele week in de buitenlucht midden in het bos. Soms is er wel een klein huisje waar een keukentje in zit en de douches en wc's zijn, maar soms is zo'n huisje er ook niet. Naast de tenten waar we in slapen, zetten we ook een recreatietent, kooktent en douchetent neer.

Als we bij het kamp aankomen staat er een heerlijke warme maaltijd voor ons klaar. De 2 koks hebben al boodschappen gedaan en hebben de hele dag in de keuken gestaan om te zorgen dat we meteen kunnen eten. Ze proberen altijd iets klaar te maken wat iedereen lekker vindt, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je iets echt niet lust. Dit kun je voorafgaand aan kamp aan ons doorgeven, ook als je een speciaal dieet volgt of een allergie hebt. Voor we aan tafel gaan wassen we onze handen. Aan tafel openen we de maaltijd met een momentje stilte en dan mogen we eten! Vaak hebben we op de eerste dag nog geen corvee, maar als de corveegroepjes al gemaakt zijn, worden die nu bekend gemaakt. Na het eten sluiten we de maaltijd weer af met een momentje stilte en gaan we normaal gesproken corveën, maar nu mag je eerst je slaapplek in orde maken. Jongens en meisjes slapen gescheiden van elkaar in een aparte tent. In de tent zelf mag je je eigen plekje uitzoeken en meteen je matrasje uitrollen, luchtbed oppompen en je slaapzak, kussen en pyjama klaar leggen voor vanavond. Je corveegroepje blijft de hele week hetzelfde en jullie hebben je eigen leiding aan wie je alles kunt vragen en die een beetje extra op jullie let. Samen doen jullie de afwas, dekken jullie de tafels en ruimen jullie die ook weer af, schrijven jullie stukjes voor in de kampkrant, ruimen jullie het terrein op, maken jullie de wc's en de douches schoon en helpen jullie de keuken met groentes snijden en aardappels schillen. 

In plaats van een speurtocht te voet doen we op tienerkamp ieder jaar een tweedaagse hike op de fiets. Je wordt ingedeeld in een groepje en vertrekt, met je slaapzak, op de fiets naar de eerste post. Kompas schieten, oleaat, fietsknooppunten en andere routebeschrijvingen volgen komen allemaal aan bod. Natuurlijk leggen we je de avond van tevoren wel uit hoe dit allemaal moet. Samen fietsen jullie de hele dag langs verschillende posten waar verschillende activiteiten en spelen gedaan worden. Uiteindelijk arriveer je samen met je groepje op de slaaplocatie waar je je eigen tentje bouwt. Je krijgt van ons een zeil, sjorpalen en wat stukken touw en bouwen maar! Natuurlijk is de leiding erbij om je te helpen en ervoor te zorgen dat je een tentje bouwt waarin je droog kunt liggen mocht het gaan regenen 's nachts. Als het op de slaaplocatie mag, bouwen we een kampvuur en zingen we, doen we nog wat spelletjes of keten we gewoon nog wat. De koks komen speciaal naar de slaaplocatie toe om ons een warme maaltijd te komen brengen. Als het tijd is om naar bed te gaan mag je nog even kletsen in de tent, maar als de leiding naar bed toe gaat is de regel dat het stil is in het kamp, ook tijdens de hike. 's ochtends vroeg, nog voor je wakker wordt, is de kookstaf terug met het ontbijt. We nemen de tijd om uitgebreid te ontbijten en maken een lupa'tje (= lunchpakketje) voor tussen de middag. Want ook op de tweede dag van de hike staan er wat posten op het programma! Op de laatste post wachten we tot iedereen er is en dan gaan we met zijn allen terug naar het kamp.

De rest van de week doen we nog veel meer spellen. Denk aan een zeskamp, sportdag, spooktocht, lichthavenspel, dierengeluidenspel of smokkelspel. Maar ook hebben we ieder jaar een themadag! Het thema is natuurlijk ieder jaar anders en het is altijd een verrassing. De leiding staat 's ochtends vroeg op om zich te verkleden zodat ze je in stijl wakker kunnen maken. Vaak draaien we dan ook lekker hard muziek die bij het thema past zodat iedereen meteen goed wakker wordt. Dat ziet er dan een beetje zo uit. En ja, je mag ons uitlachen, we zijn inmiddels wel wat gewend. Dit was twee jaar geleden tijdens de Flintstones themadag. Alle activiteiten die we op deze dag doen staan in het teken van het thema. Zelfs de koks passen vaak het eten erop aan! Het programma is heel afwisselend en er zit voor ieder wat wils bij. Er zit altijd wel een knutselopdracht en een actief spel bij. Natuurlijk krijg je van ons ook materiaal zodat je jezelf ook kunt verkleden!
We gaan natuurlijk niet naar huis zonder dat er een bonte avond is geweest. Als je wilt mag je alleen, of samen met iemand anders, een toneelstukje doen, een liedje zingen, een dansje opvoeren, een goocheltruc laten zien of een grap vertellen. Alles wat leuk is om naar te kijken of te luisteren mag tijdens de bonte avond! Ook doen we een groot gezamenlijk spel zoals bijvoorbeeld Ik Hou van Holland en sluiten we de avond af met een disco. Je mag al je lievelingsliedjes aan ons doorgeven en dan zorgen we dat ze gedraaid worden.

Op zaterdagochtend pakken we onze spullen in, ruimen we het terrein op, maken we de wc's en de douches nog één keer schoon en wachten we tot de bus er is die ons weer naar huis brengt. We hoeven het kamp niet af te bouwen want het tienerkamp van SKK komt ons aflossen, yes!
Als we weer bij Konneksjun zijn sluiten we nog af met wat woorden van de coördinator en nemen we afscheid. Maar niet voor lang, want over een paar maanden is de reünie al en dan komen we weer gezellig bij elkaar om alle herinneringen op te halen. Tot kamp!