Wat neem ik mee op herfstkamp?

Hieronder vind u een algemene bagagelijst voor het herfstkamp. Het kan zo zijn dat er vanwege een bepaald thema op kamp of andere activiteit om specifieke spullen gevraagd wordt die uw kind mee moet nemen. Als dit het geval is dan staat dit vermeld in de informatiebrief die u ruim voor aanvang van het kamp van ons ontvangt. Het is verstandig om de kleding en overige spullen van uw kind te voorzien van een label met daarop hun naam, zodat ze hun eigen spullen terug kunnen vinden en wij na kamp kunnen zorgen dat gevonden voorwerpen weer bij hun eigenaar terecht komen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u iets bent vergeten mee te geven aan uw kind, dat uw kind te weinig kleding mee heeft of dat er iets kapot gaat. In dat geval zullen wij noodzakelijke spullen aanschaffen en bij terugkomst met u verrekenen.

Slaapspullen

 • Een kwalitatief goed luchtbed of matje: tweepersoonsluchtbedden zijn niet toegestaan omdat we daar geen ruimte voor hebben in het kamphuis.
 • Een slaapzak: een dekbed van thuis is niet handig op kamp!
 • Een kussen
 • Pyjama/nachthemd/onesie
 • Voor de kinderen: een knuffel

  Dit in een vuilniszak met je naam erop.
  Heeft u al een luchtbed in huis, check deze dan voorafgaand aan het kamp goed. Schaft u een nieuwe aan, investeer dan liever in een goed luchtbed i.p.v. een luchtbed van bijv. Action. Het komt regelmatig voor dat bij aanvang van het kamp of gedurende de eerste nachten veel goedkope luchtbedden lek zijn.

In een weekendtas of kleine koffer

 • Schoon ondergoed voor een week
 • Schone sokken voor een week
 • Lange broeken
 • T-shirts, blouses
 • Een paar warme truien of vesten
 • Een warme jas
 • Regenkleding
 • Setje kleding wat vies mag worden
 • Zwemkleding + badhanddoek
 • Handdoeken + washandjes
 • Badslippers
 • Stevige schoenen om mee te kunnen wandelen
 • Sportschoenen
 • Kaplaarzen (niet ter vervanging van schoenen om mee te wandelen!)
 • Toilettas met: tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, borstel en evt. verzorgende crème
 • Voor de meisjes: maandverband/tampons
 • Een plastic tas/waszak voor de vuile was

In een rugzak

 • Een lunchpakketje voor zaterdagmiddag in de bus
 • Iets lekkers voor in de bus
 • Portemonnee met zakgeld
 • Zaklamp
 • Adressenlijst en evt. postzegels voor kaarten of een brief
 • Medicijnen (indien van toepassing: medicatie ontvangen we graag gelabeld met naam bij vertrek van het kamp en zullen wij voor uw kind bewaren)

Medicijnen

Mocht uw kind gebruik maken van medicatie, dan horen we dit graag van tevoren. Dit kunt u aangeven in het aanmeldformulier. Medicijnen kunt u, verpakt en voorzien van de naam van uw kind, bij vertrek van het kamp inleveren bij de leiding. Er is altijd één iemand die er gedurende de week op toeziet dat uw kind zijn/haar medicijnen op tijd inneemt.

Bedplassen

Mocht er bij uw kind sprake zijn van bedplassen, informeert u ons dan alstublieft goed en volledig van tevoren. Dit kunt u aangeven bij het kopje 'Opmerkingen' in het aanmeldformulier. Wij verzoeken u in dit geval ook een extra slaapzak, pyjama en onderbroek mee te geven.

Heimwee

Het kan weleens voorkomen dat een kind heimwee heeft. We zijn er geen voorstander van dat er direct naar huis gebeld wordt en proberen het kind eerst gerust te stellen, te vermaken en te ondersteunen. Bij aanhoudende gevallen kan besloten worden dat het kind toch even naar huis mag bellen. We horen het graag van u als uw kind weleens eerder heimwee heeft gehad.

Hoofdluis

De laatste jaren constateren wij regelmatig hoofdluis bij kinderen die op kamp zijn. Het is op kamp onbegonnen werk 'besmetting' tegen te gaan. Daarom vragen wij u uw kind(eren) in de week/weken voorafgaand aan kamp goed te controleren op hoofdluis en bij aantreffen hiervan daar de juiste maatregelen tegen te nemen. Graag vernemen wij voor vertrek of u met een behandeling tegen hoofdluis bezig bent (geweest).

Zakgeld en snoep

Voor een herfstkamp zijn wij van mening dat €4,- meer dan voldoende is. In onze kampwinkel verkopen we kaarten, postzegels en snoep en gedurende de week komen we ook wel een keer in het dorp. Natuurlijk kan het zo zijn dat uw kind ook van opa en oma of andere familieleden wat zakgeld krijgt, maar meer is echt niet nodig. Hetzelfde geldt voor snoep. We zien regelmatig kinderen mee op kamp gaan met rugtassen vol met snoep: dit is echt niet nodig. Gedurende de dag bieden we op meerdere momenten iets te drinken met iets lekkers (of gezonds!) aan. Natuurlijk hoort het erbij om op de heenreis in de bus wat te snoepen, maar we willen u vragen uw kind beperkt snoep mee te geven op kamp.

Om te voorkomen dat uw kind zijn/haar geld kwijtraakt halen we op het kinderkamp opde dag van vertrek, als we zijn aangekomen op de kamplocatie, de portemonnees op. Zodra ze iets kopen in de snoepwinkel kunnen ze hun geld hiervoor gebruiken.

Zorgplicht

Wij hebben een zorgplicht voor onze (jongste) deelnemers. We zorgen ervoor dat ze regelmatig douchen en zich goed wassen, en omdat we in de bossen zijn doen we dagelijks een tekencheck. Voor deze momenten zorgen we ervoor dat er altijd minimaal 2 stafleden (mannen bij jongens, vrouwen bij meisjes) aanwezig zijn. Bij de tieners gaat dit natuurlijk ietsje anders. Die checken we niet op teken maar herinneren  we er wel dagelijks aan dat ze dit zelf even moeten doen.

Wij handelen altijd direct als wij vermoeden dat een deelnemer medische zorg  nodig heeft. Mocht dit het geval zijn, dan wordt u door de coördinator van het kamp hierover geïnformeerd en op de hoogte gehouden. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal samen met ouders overlegd worden of een bezoek aan het kamp noodzakelijk is of het kind opgehaald kan worden.

Dure spullen

Waardevolle spullen zoals sieraden, horloges en kettinkjes worden op eigen verantwoordelijkheid meegenomen. Wat ons betreft: liever niet!
Smartphones, iPads, iPods, spelcomputers en overige technische spullen heb je niet nodig op kamp. We zijn een hele week buiten, hebben een vol programma en gaan veel samen doen. Op het kampterrein heb je geen bereik en je kunt je telefoon niet opladen.

Er worden door de leiding foto's en filmpjes gemaakt en selfies kun je bij hen aanvragen. Ook gaat er een muziekinstallatie mee dus verzoeknummertjes mag je altijd bij ons indienen!

Natte spullen

De kans is groot dat het veel regent tijdens een herfstkamp. Het gebeurt regelmatig dat kinderen te weinig warme kleding bij zich hebben. Natte spullen drogen in een kamphuis helaas niet snel dus wees bij het inpakken alstublieft voorbereid op droog én op nat weer en geef uw kind voor de zekerheid wat extra kleding mee. Liever teveel, dan te weinig!

Teken

Het komt regelmatig voor dat er kinderen zijn die een teek op lopen op het kamp. Opzich niet gek als we aan het spelen zijn in het bos en hoge gras. Teken gaan graag op warme plekjes zitten op het lichaam en bijten zich daar vast. Op het kinderkamp doen we dan ook elke avond een teken controle en als we een teek vinden verwijderen wij die gelijk met een speciale tekentang. Na het kamp krijgen de ouders altijd een briefje mee met de locatie waar de teek zat. Belangrijk is dan om op te letten of er hier geen rode cirkel of kring omheen ontstaat. In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. 

Meer informatie over teken vind je op de website van Thuisarts