Voor het eerst op kinderkamp

Wat leuk dat je er over nadenkt om met ons mee te gaan op kinderkamp! We kunnen ons voorstellen dat je het erg spannend vindt om voor het eerst zonder je ouders op vakantie te gaan. Misschien heb je wel van een vriendje of vriendinnetje, je buurjongen of buurmeisje of neefje of nichtje gehoord dat ze met SKT op kamp gaan. Misschien lijkt het jou door hun verhalen ook wel leuk, maar weet je nog niet zo goed wat je ervan kunt verwachten. Is het saai, zijn de spelletjes leuk, is de leiding aardig, moet ik vroeg naar bed, zijn de andere kinderen wel leuk?
Hieronder proberen we je zo goed mogelijk een beeld te geven van hoe dat nou is, zo'n SKT kamp!

Een week kinderkamp van SKT is altijd van zaterdag tot zaterdag. Je gaat een week lang naar een prachtige locatie in Nederland waar een mooi kamphuis staat middenin het bos. In een groep van ongeveer 30 kinderen ga je fantastische avonturen beleven!
We vertrekken met de bus vanaf Sociëteit Konneksjun (Wilgenplasplein 15) in Rotterdam. Eenmaal aangekomen bij het kamphuis gaan we de boel verkennen en mag je meteen je spullen op de slaapzaal leggen. Het duurt altijd even voor alle luchtbedden opgeblazen zijn dus daar beginnen we meteen mee. Meisjes en jongens slapen apart van elkaar in een zaal en je mag in je eigen zaal zelf een plekje uitzoeken. Misschien heb je al wel een vriendje of vriendinnetje gemaakt in de bus en gaan jullie lekker naast elkaar liggen! Als iedereen een plekje gevonden heeft verzamelen we in een kring en worden er wat regels uitgelegd, doen we kennismakingsspelen en krijg je te horen in welk corveegroepje je zit en welke leiding daar bij hoort. In jouw groepje zitten maximaal 5 andere kinderen. Deze indeling geldt voor de hele week, maar je mag natuurlijk wel aan tafel zitten naast wie je wilt en tijdens activiteiten worden er vaak ook andere groepjes samengesteld.

Eten doen we 3x per dag met zijn allen aan de lange houten tafels. Voor het eten vragen we je om je handen te wassen en doen we een momentje stilte, lezen we een gedichtje voor of zingen we een liedje. Zo sluiten we de maaltijd ook af en daarna is het tijd voor corvee. Met je groepje heb je na iedere maaltijd corvee. Samen dekken jullie de tafels, wassen jullie af, schrijven jullie stukjes voor in de kampkrant of ruimen jullie in en rond het kamphuis op. De ene dag duurt zo'n taak wat langer dan de andere dag. En je corveetaak is iedere dag anders! Zo dragen we allemaal ons steentje bij om het kamp netjes en opgeruimd te houden. Op kamp gaan er naast de kinderen natuurlijk ook leiding mee. Er is een coördinator, een ervaren leiding die ervoor zorgt dat alles goed gaat op kamp. Ook gaan er twee koks mee die de boodschappen doen en de hele week voor het eten zorgen. Tot slot zijn er ongeveer 6-8 stafleden die ieder een corveegroepje hebben. De stafleden zijn allemaal enthousiaste mensen die het heel erg leuk vinden om zo'n kampweek te organiseren. Vaak zijn ze zelf, toen ze net zo oud als jij waren, ook meegeweest als deelnemer. Misschien kun je ze wel naar hun verhalen vragen!

Na het corvee is het dan eindelijk tijd om spelletjes te doen! De leiding heeft van tevoren al een heel programma bedacht en iedere dag zijn de activiteiten anders. We doen veel spellen samen, maar er is ook genoeg tijd om vrij te spelen in en rond het kamphuis. Je kunt dan lekker ravotten in het bos, hutjes bouwen, even een boekje lezen, een bal uit de materiaalkist pakken, badmintonnen, touwtje springen, hoelahoepen of gezellig gaan knutselen aan tafel.
Voor sommige spellen die we samen doen gaan we het bos in, maar we blijven ook vaak bij het kamphuis in de buurt. Een paar potjes Levend Stratego, meestal het favoriete spel op kamp, mogen niet ontbreken!
Als je nog niet weet hoe dat spel moet dan geeft dat niks. Zodra we het gaan spelen leggen we je precies uit hoe het werkt! Dat doen we trouwens met alle activiteiten.
Vast onderdeel van de week is ook altijd een speurtocht. Er wordt dan een route in de omgeving uitgezet met lintjes, smileys of een routebeschrijving door middel van tekeningen en die ga je samen met een groepje lopen! Onderweg kom je dan allemaal leiding tegen die op een post zitten, waar je een opdracht of spel moet doen maar waar je ook iets kan eten en drinken. 

Onderdelen die ook vaak terug komen zijn een sportdag of zeskamp. Die houden we lekker bij het kamphuis. Je begint bij één spel en na een poosje ga je door naar het volgende spel, totdat je ze allemaal gehad hebt. Ieder jaar hebben we ook een themadag. De leiding is dan verkleed en alle spelletjes die we doen die dag hebben te maken met het thema. Denk bijvoorbeeld aan een Disney thema, een Donald Duck thema of een circus thema. Op de themadag wordt er ook altijd even geknutseld en al jullie kunstwerkjes hangen we, als ze klaar zijn, op in het kamphuis. Natuurlijk nemen we die wel mee als we weer weg gaan en kun je je eigen kunstwerk mee naar huis nemen om aan papa en mama te laten zien.

Op kamp hebben we ook altijd een kampwinkel. In de kampwinkel verkopen we snoep, ansichtkaarten en postzegels. Als het kampwinkeltje open gaat, is het altijd feest! Vaak moet je even in de rij staan tot je aan de beurt bent, maar dat heeft iedereen er graag voor over. Heb je adressen van thuis mee genomen? De leiding kan je helpen om je kaarten te schrijven en doet ze voor je op de post.

Na het avondeten doen we vaak ook nog een activiteit. Soms is die buiten, maar soms is die ook binnen. Om de dag met elkaar af te sluiten verzamelen we weer in een kring. We zingen dan wat liedjes uit de kampmap en doen nog gezellig wat kringspelletjes met elkaar. De groep die vandaag kampkrant corvee had, leest de stukjes voor die ze vandaag geschreven hebben. De leiding maakt de uitslag bekend van de sportdag, speurtocht of een ander spel en je krijgt nog iets lekkers te drinken. Daarna is het tijd om naar bed te gaan. De ene dag is dat iets later of vroeger dan de andere dag. Want wat hebben we een hoop te doen op kamp! We letten er goed op dat je je wast voor je naar bed gaat, je je tanden poetst en je nog even naar de wc gaat. Een paar keer per week zullen we je naar de douche sturen zodat je fris en fruitig je slaapzak weer in kan. En als je geluk hebt, is de voetenwasstraat er dit jaar misschien ook wel weer!

Als alle kinderen op bed liggen is het natuurlijk nog niet meteen stil. De meesten kletsen nog wat met elkaar, willen grapjes uithalen en moppen vertellen of willen stiekem even gaan kijken waar de andere kinderen slapen. Soms nemen ze dan ook hun kussen mee om een kussengevecht te houden! Natuurlijk komt er altijd een moment dat het écht stil moet zijn. Gouden regel is dat wanneer de leiding slaapt, de kinderen ook slapen en er niet meer gekeet wordt. Als je thuis gewend bent om met een knuffel te slapen dan mag je die natuurlijk gezellig meenemen op kamp. Welterusten!

Op de laatste avond, vrijdag, voor we zaterdag weer naar huis gaan, is het de bonte avond! Misschien kende je dit al, misschien hoor je het nu voor het eerst. Tijdens de bonte avond mag iedereen die dat wil optreden. Je mag een liedje zingen, een dansje opvoeren, grapjes vertellen, een quiz houden, een toneelstukje laten zien of een goocheltruc doen! Alles wat leuk is om naar te kijken en te luisteren op de bonte avond mag. De recreatiezaal wordt versierd en er wordt een stukje vrij gemaakt als podium. Meestal neemt iedereen een mooie outfit mee en worden van tevoren de haren en de make-up gedaan. De leiding wil je hier graag bij helpen! Als je niets weet voor de bonte avond of het toch een beetje eng vindt hoef je je geen zorgen te maken. De leiding kan je helpen iets te verzinnen of koppelt je aan iemand anders zodat jullie samen kunnen optreden. En als je écht niet wilt, dan hoeft dat natuurlijk niet. Waarschijnlijk heb je met de bonte avond al heel veel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt op kamp en om de week af te sluiten gaan we na de optredens nog even door met een kinderdisco. Al je lievelingsliedjes, die je bij ons hebt kunnen aanvragen, komen voorbij en op tafel staan er bakjes chips en bekers frisdrank. 

Op zaterdagochtend pakken we onze tassen in, ruimen we onze bedjes op, maken we het kamphuis schoon en als iedereen al zijn spullen heeft en alles weer mooi schoon is stappen we weer in de bus die ons terugbrengt naar Sociëteit Konneksjun. Daar zie je eindelijk je papa en je mama, en misschien ook wel andere familieleden, weer! Die heb je vast heel erg gemist, ondanks dat je het heel erg naar je zin hebt gehad op kamp! En dan komt het moeilijkste... afscheid nemen van je nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, want ook die ga je missen! Maar gelukkg niet voor lang want een paar maanden na kamp is de reünie al. Dan zie je iedereen weer en kijken we samen de foto's en video terug, doen we nog wat spelletjes met elkaar, krijg je de kampkrant mee en gaan we vooral heel veel lol hebben!

We hebben je nu al een hoop verteld, maar als je het leuk vindt, komen we graag een keertje bij je thuis langs om kennis te maken. Zo kun je ons al je vragen stellen die je nog hebt en kunnen wij die voor je beantwoorden. Tot kamp!